Domowy sos do spaghetti – dietetyczny i zdrowy
- 445 Views
- Redaktor alterszafa.pl
- 25 kwietnia 2019
- Informacje o zdrowym odżywianiu
Spaghetti to bardzo popularny posiłek, który przywędrował do Polski z Włoch. W sklepach spotkać można sosy w słoikach i w proszku, które wystarczy podgrzać w domu. Zawierają one jednak dużo szkodliwych substancji: cukier, sól i konserwanty. Dużo zdrowiej i smaczniej (a także mniej kalorycznie!) jest przygotować sos pomidorowy w domu. Można mieć wtedy pewność co do użytych składników oraz świeżości sosu.
Aby przygotować sos pomidorowy do spaghetti potrzeba jedynie kilku składników: oliwy z oliwek, cebuli, pomidorów i przypraw. Wystarczy podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę na małym ogniu, a po zarumienieniu dodać obrane ze skórki pomidory. Do tej mieszanki wrzucić należy ulubione przyprawy: odrobinę soli, pieprz, oregano, bazylię, czosnek i inne. Wszystko należy gotować na wolnym ogniu do miękkości i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przygotowany sos przelać można do słoików bądź zamrozić i przechowywać przez dłuższy czas. Jest to doskonały pomysł na dietetyczny i zdrowy obiad – wystarczy dodać makaron pełnoziarnisty!

- 13 kwietnia 2022
Dieta azjatycka
- 7 marca 2022
Dieta złożona z jarzyn
- 12 lutego 2022
Dieta alkaliczna
- 28 stycznia 2022
Dieta azjatycka
Dieta złożona z jarzyn
Dieta alkaliczna
Dieta dla mężczyzn
Pomoc w planowaniu diety
Dieta a środki przeciwbólowe
Dieta stosowana zimą
3D – dieta, która udowadnia moc przypraw