Ważny składnik diety

Niektóre składniki pokarmowe mają istotny wpływ na przebieg odchudzania. Mogą je przyspieszać lub spowalniać. Dla wielu osób, które chcą stracić nadmiar kilogramów, liczy się przede wszystkim czas, w jakim uda się tego dokonać. Pomóc może dieta bogata w produkty zawierające błonnik.
Błonnik pokarmowy to ważny składnik zdrowej diety, nie tylko zresztą odchudzającej. Przedłuża uczucie sytości po spożyciu posiłku i zwiększa tempo przemiany materii. Odgrywa też pewną rolę w zapobieganiu niektórym chorobom. Dieta pozbawiona błonnika to prosta droga do otyłości, a także zachorowania na cukrzycę typu II lub kamicę żółciową. Właśnie ze względu na wysoką zawartość tego składnika, warto w diecie uwzględnić produkty pełnoziarniste, kasze, otręby, warzywa i owoce, orzechy a także pestki słonecznika czy dyni. Aby błonnik spełnił swoją rolę, nie można zapominać o piciu wody.
Spożywanie produktów o wysokiej zawartości błonnika przyspiesza odchudzanie. Jednak osoby zmagające się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak wrzody żołądka, powinny unikać tego składnika.

Previous post Dieta na koncentrację i pamięć
Next post Pudełkowa dieta