Dieta na zimę

Zimowa dieta powinna być odmienna od letniej, ze względu na pogodę. Organizm jest wtedy bardzo wychłodzony i potrzebuje posiłków sycących, gorących i pożywnych. Muszą one być energetyczne, a także pełne witamin i minerałów, dlatego skomponowane najlepiej przez specjalistę. Dobrym pomysłem jest wdrożenie do diety zupy warzywnych, których można najbardziej się najeść. Nie tylko muszą być na obiad, ponieważ zupy mleczne są sycące na śniadanie. Chodzi o to aby organizm mógł się ogrzać i zrobił to z pożywienia, ponieważ samopoczucie jest wtedy lepsze. Do tego warto spożywać więcej suszonych owców, pić ziołowe herbaty, a także jadać kasze na obiad. Dieta wcale nie musi być ociężała ani za duża, ponieważ porcje można podzielić. Zimą chce się więcej jeść, dlatego muszą to być mądre posiłki, a nie puste kalorie. Zamiast chipsów czy cukierków, warto zrobić własny ciepły deser na bazie mleka, kaszy, owoców czy czekolady. Na gorąco także ma wiele zalet tym bardziej że można zjeść ją razem z orzechami czy żurawiną.

Previous post Troska o zdrową dietę
Next post Dieta dla zdrowia