Dieta obniżająca stężenie cukru we krwionośne

Za wysokie stężenie cukru pomogą nam obniżyć nowe zwyczaje żywieniowe. Osoby, których stężenie cukru jest zbyt wysokie powinny przede wszystkim unikać potraw zawierających cukry proste, które prowadzą do szybkiego wzrostu stężenia glukozy. Cukry proste znajdują się z czekoladzie, miodzie, wszelkich ciastach, cukierkach, truskawkach, winogronach, śliwkach. Z tych cukrów należy zrezygnować całkowicie, a ograniczyć potrawy zawierające cukry złożone: biały makaron i pieczywo, potrawy tradycyjnej kuchni polskiej takie jak pierogi, ziemniaki, ryż, ananasy, banany. W przypadku wysokiego stężenia cukru należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce: tłuste sery twarogowe, sery produkowane z mleka koziego, utwardzane margaryny, masło, słonina, smalec. Koniecznie trzeba jeść produkty bogate w błonnik: warzywa, ciemne pieczywo i makaron, kasze, płatki owsiane. Stężenie cukru we krwi obniża cynamon, wahaniom poziomu cukru zapobiega ocet winny. Przy cukrzycy oraz w jej profilaktyce ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna.

Previous post Dieta krótkotrwała i na całe życie
Next post Dieta na koncentrację i pamięć