Dieta wzmacniająca kości i stawy
- 241 Views
- Redaktor alterszafa.pl
- 24 czerwca 2019
- Informacje o zdrowym odżywianiu
Nasze kości i stawy potrzebują głównie witaminy D i wapnia. Największe ilości witaminy D znajdują się w tłustych rybach morskich. Do tłustych ryb należy makrela, łosoś. Warto sięgać nie tylko po te ryby, ale także po sardynki i szprotki, które należy jeść razem ze szkieletem. W ten sposób organizm otrzyma nie tylko witaminę D, ale także wapń. Źródłem łatwo przyswajalnego wapnia są produkty mleczne. Szczególnie wartościowe pod względem zawartości wapnia są żółte sery, twaróg, mleko, jogurt, maślanka i kefir. Ze względu na dużą zawartość tłuszczy zaleca się jedzenie maksymalnie 4 plasterków żółtego sera dziennie. Warto jeść ciecierzycę i pastę hummus. Ciecierzyca jest bogatym źródłem wapnia. Pastę hummus przygotowuje się z ciecierzycy, ale dodatkowo znajduje się w niej przyprawa o nazwie tahina. Przyprawa ta powstaje z sezamu, bardzo bogatego w wapń i magnez. Źródłem wapnia mogą być także zielone warzywa: brokuły, warzywa kapustne, natka pietruszki. Dodatkowo warto jeść produkty bogate w cynk.

- 11 stycznia 2021
Jaki trening na plecy ?
- 9 października 2020
Spalanie tłuszczu u kobiet
- 7 sierpnia 2020
Glutation w diecie sportowca
- 24 czerwca 2020
Jaki trening na plecy ?
Spalanie tłuszczu u kobiet
Glutation w diecie sportowca
Kalkulator kalorii zimą
Czy warto zrobić sobie liposukcje ?
Gatunki tanecznych treningów
Jak szybko schudnąć ?
Ciemna strona słodkiej diety