Glutation w diecie sportowca
- 605 Views
- Redaktor alterszafa.pl
- 7 sierpnia 2020
- Informacje o zdrowym odżywianiu
Glutation należy do jednych z najważniejszych przeciwutleniaczy, które są w naturalny sposób produkowane przez ludzki organizm. Jest on wytwarzany między innymi z reszt aminokwasowych związków takich jak kwas glutaminowy, glicyna oraz cysteina. Ta naturalna substancja występuje praktycznie we wszystkich komórkach organizmów żywych. Ten wyjątkowo cenny związek chemiczny znajduje się również w bardzo wielu produktach spożywczych. Do szczególnie dobrych źródłem tego przeciwutleniacza należy awokado, brukselka, czosnek, cebula i brokuły, dlatego warto włączyć te rośliny do swojej diety. Najważniejszym zadaniem tej substancji jest przede wszystkim zwalczanie wolnych rodników, dzięki temu chroni nasze DNA przed uszkodzeniem, a także skutecznie spowalnia procesy starzenia się. Zwiększenie ilości glutationu w diecie jest zalecane osobom, które intensywnie trenują, ponieważ dzięki swojemu działaniu sprzyja on utrzymaniu wysokiej siły mięśniowej i pozwala na oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

- 13 kwietnia 2022
Dieta azjatycka
- 7 marca 2022
Dieta złożona z jarzyn
- 12 lutego 2022
Dieta alkaliczna
- 28 stycznia 2022
Dieta azjatycka
Dieta złożona z jarzyn
Dieta alkaliczna
Dieta dla mężczyzn
Pomoc w planowaniu diety
Dieta a środki przeciwbólowe
Dieta stosowana zimą
3D – dieta, która udowadnia moc przypraw