Składniki diety zapewniające prawidłową pracę mózgu

Do prawidłowej pracy mózg potrzebuje węglowodanów, wapnia, żelaza i aminokwasów. Składniki te dostarczają energii, przekazują impulsy nerwowe, umożliwiają produkcję substancji odpowiedzialnych za sygnalizację pomiędzy neuronami. Składniki te zapewnimy mózgowi i układowi nerwowemu stosując dietę złożoną z warzyw, ryb morskich, produktów zbożowych, mięsa. Oprócz tych składników do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego niezbędny jest kwas foliowy, który zwiększa produkcję czerwonych ciałek krwi, a tym samym sprawia, że mózg otrzymuje niezbędną ilość tlenu. Kwas foliowy zawiera natka z pietruszki, rukola, jarmuż, roszponka. Cały układ nerwowy, a więc także i mózg potrzebuje kwasów omega- Zapewnimy te związki, jeśli w diecie nie zabraknie oleju lnianego lub rzepakowego oraz tłustych ryb morskich. Źródłem tych kwasów są także orzechy. Prawidłową pracę układu nerwowego zapewnia też lecytyna, która znajduje się w ziarnach soi i żółtkach jaj. Komórki nerwowe potrzebują także wody. Trzeba je nawadniać pijąc ziołowe i owocowe herbatki i wodę.

Previous post Dieta bez mięsa
Next post Dieta Dukana – końcowe fazy