Zespół przewlekłego zmęczenia a dieta

Jednym z czynników, które mogą wywołać zespół przewlekłego zmęczenia jest nieprawidłowa dieta. Choroba ta występuje u osób z niedoborem aminokwasu L-tryptofan. W celach profilaktycznych należy więc zadbać o dietę bogatą we wspomniany aminokwas. Jego źródłem jest przede wszystkim mleko i przetwory mleczne, głównie sery twarogowe i żółte. Aminokwas ten zawarty jest także w mięsie drobiowym. Osoby, które chcą uniknąć zmagania się z zespołem przewlekłego zmęczenia powinny jeść duże ilości produktów z kwasem foliowym. Kwas foliowy zawarty jest w warzywach i owocach. Sięgajmy więc po banany, jabłka, brokuły, szpinak. Drugim po owocach i warzywach źródłem kwasu foliowego jest mięso drobiowe oraz produkty mleczne. Znaczny niedobór magnezu także prowadzić może do zespołu przewlekłego zmęczenia. Jak najczęściej jedzmy otręby pszenne, pestki dyni, orzechy, pijmy kakao. Oprócz tych składników dietę wzbogacamy niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Dużą zawartością NNKT charakteryzują się oleje roślinne i oliwa z oliwek.

Previous post Dieta strukturalna nowym odkryciem
Next post Nowy trend dietetyczny