Dieta a środki przeciwbólowe

Rzadko kiedy sięgając po środki przeciwbólowe dbamy o właściwe odżywianie. Tymczasem to, co jemy ma wpływ na działanie tych leków. Zażywając leki przeciwbólowe musimy nawadniać organizm, czyli dużo pić. Odwodniony organizm pozbawiony jest składników mineralnych. W połączeniu z brakiem minerałów może prowadzić to do uszkodzenia nerek. W tym czasie pijemy więc duże ilości wody mineralnej, ograniczamy picie kawy i herbaty. W trakcie zażywania środków przeciwbólowych nie wolno pić soku z grejpfrutów. Zawarte w grejpfrutach flawonoidy powodują, że leki przeciwbólowe nie ulegają rozpadowi w wątrobie, w efekcie może dojść do zatrucia organizmu. Wchłanianie leków przeciwbólowych utrudniają otręby, pieczywo pełnoziarniste i mleko, należy więc ich unikać po zażyciu leków o działaniu przeciwbólowym. Leki, które zawierają kwas acetylosalicylowy powinny być zażywane bezpośrednio po posiłku lub w jego trakcie. Kwas acetylosalicylowy podrażnia błonę śluzową żołądka, dlatego leków z tym składnikiem nie można zażywać na czczo.

Previous post Dieta stosowana zimą
Next post Pomoc w planowaniu diety