Dieta a środki przeciwbólowe
- 367 Views
- Redaktor alterszafa.pl
- 13 stycznia 2019
- Informacje o zdrowym odżywianiu
Rzadko kiedy sięgając po środki przeciwbólowe dbamy o właściwe odżywianie. Tymczasem to, co jemy ma wpływ na działanie tych leków. Zażywając leki przeciwbólowe musimy nawadniać organizm, czyli dużo pić. Odwodniony organizm pozbawiony jest składników mineralnych. W połączeniu z brakiem minerałów może prowadzić to do uszkodzenia nerek. W tym czasie pijemy więc duże ilości wody mineralnej, ograniczamy picie kawy i herbaty. W trakcie zażywania środków przeciwbólowych nie wolno pić soku z grejpfrutów. Zawarte w grejpfrutach flawonoidy powodują, że leki przeciwbólowe nie ulegają rozpadowi w wątrobie, w efekcie może dojść do zatrucia organizmu. Wchłanianie leków przeciwbólowych utrudniają otręby, pieczywo pełnoziarniste i mleko, należy więc ich unikać po zażyciu leków o działaniu przeciwbólowym. Leki, które zawierają kwas acetylosalicylowy powinny być zażywane bezpośrednio po posiłku lub w jego trakcie. Kwas acetylosalicylowy podrażnia błonę śluzową żołądka, dlatego leków z tym składnikiem nie można zażywać na czczo.

- 11 stycznia 2021
Jaki trening na plecy ?
- 9 października 2020
Spalanie tłuszczu u kobiet
- 7 sierpnia 2020
Glutation w diecie sportowca
- 24 czerwca 2020
Jaki trening na plecy ?
Spalanie tłuszczu u kobiet
Glutation w diecie sportowca
Kalkulator kalorii zimą
Czy warto zrobić sobie liposukcje ?
Gatunki tanecznych treningów
Jak szybko schudnąć ?
Ciemna strona słodkiej diety