Dieta stosowana zimą

Zima to czas kiedy organizm potrzebuje więcej składników, a potrawy są zazwyczaj ciepłe. Rozgrzewają i dzięki temu ciało nabiera potrzebnych kalorii i tłuszczu. On jest potrzebny do tego aby było cieplej, kiedy stoi się na dworze kilka godzin. Dieta zimowa to głównie zupy warzywne, a także ciepłe herbaty rozgrzewające. Na drugie danie zjada się pożywne mięso, sałatki, a także zapiekanki warzywne z takich składników które zawierają mnóstwo makroelementów. Jest to menu bardzo zróżnicowane, dlatego każdy może je skomponować na swój własny sposób. Taka dieta nie jest droga, ponieważ zakupy robi się w pobliskich warzywniakach i sklepach spożywczych. Nawet śniadania mogą być na ciepło, ponieważ złożone z mleka, musli, bakalii, rodzynek czy otrąb jest bardzo pożywne. Chodzi o to aby jedzenie dawało sytość na kilka godzin, energię i zapobiegało głodowi. Trzeba zjadać dużo wysokobiałkowych potraw aby nie sięgać po słodycze czy inne puste kalorie. Dzieciom również daje się taki przykład i tym samym mają one zdrowe nawyki.

Previous post 3D – dieta, która udowadnia moc przypraw
Next post Dieta a środki przeciwbólowe