Dieta czy lekarstwo?

Osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów z zainteresowaniem śledzą ciekawostki ze świata dietetyki. Jednak nie zawsze potrafią zweryfikować zasłyszane informacje. Tymczasem co pewien czas nastaje moda na nową dietę, niekoniecznie skuteczną i bezpieczną dla każdego.
Od pewnego czasu dużą popularnością cieszy się stosowanie diety bezglutenowej jako sposobu na odchudzanie. Jak wiadomo, dieta wykluczająca gluten to jedyne lekarstwo dla chorujących na celiakię. Taki sposób żywienia przyniesie też poprawę samopoczucia u osób, zmagających się z alergią na pszenicę lub nadwrażliwością na gluten. Nie jest łatwo całkowicie wykluczyć gluten z jadłospisu. Ze względu na swoje właściwości, znajduje się on w ogromnej liczbie produktów spożywczych, a chorym szkodzą nawet śladowe ilości tego składnika. Dziś coraz więcej osób zdrowych ulega modzie na dietę bezglutenową, nie zawsze zdając sobie sprawę, na czym ona dokładnie polega. Owszem, odczuwają pozytywne efekty takiej kuracji, ale nie są one raczej skutkiem odstawienia glutenu, a po prostu rezygnacji z żywności przetworzonej.
Nie ma potrzeby, by osoby zdrowe wykluczały gluten ze swojego jadłospisu. Lepszym sposobem na uzyskanie szczupłej sylwetki będzie wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych.

Previous post Dieta doktora Nicholasa Perricone
Next post Dieta krótkotrwała i na całe życie