Dieta dla osób w okresie rekonwalescencji
- 553 Views
- Redaktor alterszafa.pl
- 2 stycznia 2019
- Informacje o zdrowym odżywianiu
Po przebytej chorobie powrót do sił ułatwia właściwa dieta. Dieta dla osób w okresie rekonwalescencji powinna składać się z mleka i jego przetworów. Osłabiony chorobą organizm potrzebuje dużych ilości białka, a mleko i przetwory mleczne dostarczają białka, które organizm bardzo łatwo przyswaja. Organizm po chorobie potrzebuje także żelaza. Żelazo znajduje się przede wszystkim w mięsie. W okresie rekonwalescencji warto jeść mięso z królika i indyka, chudą cielęcinę, młode mięso wołowe. Jedząc te produkty organizm otrzyma dodatkową porcję białek oraz żelazo. Powracający do sił organizm potrzebuje także witamin (głównie witaminy C ) i składników mineralnych. Dlatego dietę wzbogacamy o marchewkę, pomidory, buraczki, gotowane i pieczone jabłka, pestki słonecznika i dyni, natkę z pietruszki. W okresie rekonwalescencji powinniśmy zrezygnować z dodawania ostrych przypraw, warzyw strączkowych i kapustnych, pełnoziarnistego pieczywa, z picia czarnej herbaty, mocnej kawy i napojów zawierających alkohol.

- 11 stycznia 2021
Jaki trening na plecy ?
- 9 października 2020
Spalanie tłuszczu u kobiet
- 7 sierpnia 2020
Glutation w diecie sportowca
- 24 czerwca 2020
Jaki trening na plecy ?
Spalanie tłuszczu u kobiet
Glutation w diecie sportowca
Kalkulator kalorii zimą
Czy warto zrobić sobie liposukcje ?
Gatunki tanecznych treningów
Jak szybko schudnąć ?
Ciemna strona słodkiej diety