Nowa fala diet

Przez wiele dekad o dietach mówiło się wyłącznie półżartem, śmiejąc się z ich krótkiego okresu prowadzenia i znikomej skuteczności, głodówki z jaką się wiążą, czy braku efektów w porównaniu do innych osób na diecie. Wreszcie do diet przylgnęła łatka kompletnie nieskutecznych lub skutecznych tylko dla tych, którzy już wyglądają fit. W rzeczywistości jednak wszystkie te dawne diety nie mają nic wspólnego z racjonalnymi żywieniem. To opiera się bowiem na kilku podstawowych założeniach – m.in. jeść trzeba częściej, ale mniejsze porcje, zamiast popularnego do tej pory głodowego ograniczania posiłków do dwóch czy trzech dziennie. Kluczowe w diecie nie jest jednak to, jak często i dużo się je – choć ma to oczywiście znaczenie – lecz to, jakie produkty się przyjmuje. Dieta musi być różnorodna i jeśli dana dieta zakłada kompletne i drastyczne wykluczenie całych rodzin produktów, z pewnością nikomu na zdrowie nie posłuży. Zachowanie proporcji i umiaru jest tutaj oczywiście bardzo ważne, ale nie tak ważne, jak mądre dobieranie składników pokarmowych.

Previous post Dieta dla osób w okresie rekonwalescencji
Next post Dieta niełączenia