O dietach odtruwających organizm
- 416 Views
- Redaktor alterszafa.pl
- 6 kwietnia 2019
- Informacje o zdrowym odżywianiu
Dietę odtruwającą warto przeprowadzić na wiosnę. Szkodliwe substancje, które zgromadziły się w organizmie pomagają usunąć napary przygotowane z ziół. Takie działanie ma herbatka z pokrzyw, napar z fiołka trójbarwnego, napar przygotowany z natki pietruszki lub z korzenia mniszka lekarskiego. Organem odpowiedzialnym za usuwanie toksyn z organizmu jest wątroba. Chcąc wspomóc jej pracę i jednocześnie przyspieszyć proces usuwania toksyn z organizmu należy do diety wprowadzić owoce o kwaśnym smaku. Owoce te zawierają duże ilości witaminy C, która neutralizuje toksyny. Odtruwanie organizmu ułatwiają także zawarte w owocach pektyny, wśród owoców szczególnie bogatym źródłem pektyn są grejpfruty. Warto jeść także kasze, a szczególnie niepaloną kaszę gryczaną, kaszę jaglaną i brązowy ryż. Produkty te odkwaszają organizm. Każdego dnia sięgamy po łyżkę stołową oleju rzepakowego, lnianego bądź po oliwę z oliwek. Chcąc oczyścić organizm z toksyn trzeba dużo pić niegazowanej wody mineralnej, sięgać po kefir, soki warzywne i warzywno-owocowe.

- 13 kwietnia 2022
Dieta azjatycka
- 7 marca 2022
Dieta złożona z jarzyn
- 12 lutego 2022
Dieta alkaliczna
- 28 stycznia 2022
Dieta azjatycka
Dieta złożona z jarzyn
Dieta alkaliczna
Dieta dla mężczyzn
Pomoc w planowaniu diety
Dieta a środki przeciwbólowe
Dieta stosowana zimą
3D – dieta, która udowadnia moc przypraw